Martin Ron - Buenos Aires, Arjantin


Son Doong Cave / Vietnam / By Carsten Peter

Sơn Đoòng cave is a cave in Phong Nha-Kẻ Bàng National Park, Bố Trạch district, Quảng Bình Province, Vietnam. Currently the biggest cave in world,the cave is located near the Laos-Vietnam border (17°27'25.88"N 106°17'15.36"E). It has a large fast-flowing underground river inside.
Vietnam'daki Son Doong mağarası Dünya'nın en büyük mağarası. En geniş yeri yaklaşık 200 metre genişlikte ve 150 metre yükseklikte. Mağaranın uzunluğu da neredeyse 8 kilometre! 

Skeleton Typogram / Aaron Kuehn




With Pedal Days / Pedallı Günler


Flying Books / Uçuşan Kitaplar

Flying Books / Uçuşan Kitaplar

Flying Books / Uçuşan Kitaplar


Sweet Owl / Yavru Baykuş


Liyuan Library by Li Xiaodong Atelier, China


Sanat / Art


Omsdal, Norway


İndependence


glamorous camping


Osmanlı'da Okçuluk



Osmanlı' da Okçuluk tekkesinde kayıt yaptırabilmek için, oku en az 594 metre uzağa atabilmek gerektiğini, tarihin kaydettiği en büyük okçunun ise Tozkoparan İskender olup , Hicri 957 senesinde İstanbul'da yapılan bir yarışmada oku ile 826 metreden hedefini vurarak birinci olduğunu, bugün ise dünyadaki en iyi okçuların 500 küsur metrelere ancak ulaşabildiğini biliyor musunuz.


Osmanlıda Kemankeş olmak isteyene üstadı, ok ve yayı teslim ederken kulağına da "Kemankeş Sırrı" nı fısıldardı. Okçular dışında kimseye fısıldanmayan bu sır, Osmanlı'yla birlikte yaşadı. Osmanlı ifna olunca sır da ifşa oldu.

O sır Enfal Suresi'nin17. ayetiydi: "Attığın zaman onu sen atmadın. Allah attı."

Kemankeşler bazen yayı öyle güçlü çekerlerdi ki, bel kemikleri kırılmasın diye sırtlarına zırh giyenler dahi vardı. Yayı kurma esnasında çile, en güçlü parmak olan başparmakla çekilir, bu sırada parmak zarar görmesin diye "Zihkir" adı verilen demir yüzük takılırdı.


"Gözün görebilme mesafesinin bir sınırı yoktur. 6 metre ile sonsuz uzaklıktaki cisimlerin görüntüleri lam ağ tabaka üzerinde oluşur. 6 metreden yakındaki cisimleri ise göz kasları uyum yaparak, görüntülerinin tam yerine odaklaşmalarını sağlarlar. Bir cismi görebilmemiz için, onun ışıklarının gözümüze gelmesi yeterlidir. Gökyüzünde gittikçe uzaklaşarak uçan bir uçak veya kuş, bir noktadan sonra görünmez olurlar. Bunun sebebi cismin ışıklarının havadaki, su buharı, katı maddelerin yoğunluğu gibi perdeleyicilerden etkilenip bize ulaşamamalarıdır. 20 kilometre uzakta uçan bir kuşu göremezsiniz ama aynı mesafede yanan bir mumu, 3 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızı rahatlıkla görebilirsiniz. O halde ışığı kısıtlayıcı faktörler gözlerimizde değil ışığın bize ulaştığı yol üzerindedir." 
Bu bilimsel açıklamadan sonra şunu diyebiliriz ki 826 mt uzaktaki hedefin görülmesinde göz ile ilgili bir problem yoktur eğer şartlar uygunsa... 
Gelelim ok un hedefe ulaşmasına ve varsayılan hedefin ne olduğuna... Ok saatte 240 mt hızla yol alabildiğine göre. Dakikada 4 km gidecek ve hedef uzaklık olan 826 mt ye ise 12.36 saniye sonra ulaşacaktır... Yani bu da demektir ki okun hedefe ulaşmasında da bir sorun yok.. Gelelim hedefe, 826 mt den vurulacak hedef herhalde herkesin kafasında canlandırdığı (yani oku atanın kahramandan öte, bir hayal kahramanı olmaması için) bir farenin gözü değildir. 
Toparlarsak... Gerçekleşmiş olduğu söylenen efsanenin matematiksel, fiziksel ve beşeri imkanlar çerçevesinde gerçekleşmiş olması ihtimali vardır... Zaten efsane olabilmesi için de herkesin başaramayacağı bir yeteneğin tartışılıyor olması gerekir… 
Delil olarak ta gerçek bir olayı aktarmakla yayınımı bitiriyorum. 
Sene 1864 olayın kahramanı Çavuş Grace 
9 Mayıs 1864, Konfederasyon keskin nişancısı Çavuş Grace tarihinin en iyi atışlarından birine ve en ironik ölümlerinden birine imza atmıştır. Spotsylvania savaşı esnasında Grace, British Withworth tüfeği ile pozisyonunu almıştı. Hedefi General John Sedgwick’ti ve mesafe 900 metreydi. Çarpışma başlangıcında Konfederasyon keskin nişancıları,Sedgwick in adamlarını üzerlerine çekerek atış imkanı yaratmaya çalışıyorlardı. Bu olay üzerine Sedgwick şunları söyledi : "Ne? Bu adamlar bir mermi atılsın diye mi bu zahmete giriyor? Tüm hat boyunca üzerinize ateş açılırsa ne yapacaksınız? Sizlerden utanıyorum. Onlar bu mesafeden bir fili bile vuramazlar" Sedgwick’in adamları siper almaya devam etti. Sedgwick tekrarladı "size onların bu mesafeden bir fili bile vuramayacaklarını söyledim." Ve saniyeler sonra Grace, Sedwick’i sol gözünün altından vurmuştur.