Kum Kedisi

Kum Kedisi
Vahşi kedi ailesinin en küçük boydaki üyesi olan kum kedileri (felis margarita), aslında normal bir kedi boyutundadır. Kürkü griden kum rengine kadar çeşitlilik gösterir. Patilerinde özellikle yatay çizgiler vardır. Göz kenarlarındaki ve çenedeki lekeler ise kum kedilerine karakteristik bir görünüm kazandırır. 


Kum kedilerini dünyadaki her kumul bölgenin civarında görebilirsiniz, kuzey Afrika’da, Arabistan’da, orta Asya’da ve özellikle de Pakistan’da. Kumul ortamlardaki ani isi değişiklikleri ve isi farkının yarattığı iklim değişiklikleri kum kedileri için hiç sorun değildir. Zira kum kedileri çevre koşullarına harika bir biçimde uyum sağlarlar. Tüylü patiler gündüzleri kumun aşırı sıcağından geceleri ise aşırı soğuğundan korur ve ayni zamanda da kaygan kumul zeminde yürümeyi kolaylaştırır. 

Kum kedileri, deyim yerindeyse kedi ailesinin ayaklı radarlarıdır. Geniş kulakları ile kedi ailesinin "bedenine göre en büyük kulaklı kedisi" unvanına sahiptirler. Bu büyük kulaklar geniş kumullardaki hareketleri ve hatta kumun altındaki hareketleri duymalarına yardımcı olur. Diğer taraftan özellikle çiftleşme mevsiminde partner adaylarının çıkardıkları sesleri de bu kulaklar sayesinde duyarlar. 

Çölde en az bulunan şey doğal olarak sudur ve bu konuda da kum kedileri çevre koşullarına uyabilmeyi başarmışlardır. Kum kedileri su içmeden yaşayabilirler ve ihtiyaç duydukları sıvıyı avlarından sağlarlar. 


Hiç yorum yok: